Via Rumania Cultura

Zilele Culturii Spaniole în Timișoara

 

Inclus în Agenda Culturală a Timișoarei, festivalul își ocupă locul cuvenit, fiind evenimentul anual cel mai așteptat de către localnicii vorbitori de limba spaniolă, dar și de membrii comunitățiir hispanice din zona de Vest a țării.

Organizat de către Asociația Via Rumania Cultura cu sprijinul Ambasadei Spaniei la București, a Primăriei Municipiului Timișoara și a Consulatului Onorific al Spaniei la Timișoara, în fiecare an pe parcursul a 4 zile, festivalul promovează  marea diversitatea a culturii spaniole prin  intermediul multitudinii de activități ce fac parte din program.

Acest festival a început în anul 2012, fiind pentru prima data în România cand s-a organizat un eveniment ce are ca tematică apropierea între cele două culturi.

 

Justificarea proiectului:

 

În pofida numărului mare de imigranţi români în Spania, precum şi a încercărilor de ambele părţi de a promova reciproc cultura din România şi Spania, popoarele nu se cunosc. Realitatea complexă din ambele ţări latine nu poate fi înţeleasă fără stabilirea unui raport cultural, istoric, arhitectural.

În acest context, crearea unei punţi de cunoaştere şi înţelegere între cele două culturi pentru ca fiecare să-şi câştige sau recâştige valoarea în spaţiul public devine obligaţia morală a oamenilor de cultură deopotrivă români şi spanioli.

 

 

Scopul şi obiectivele proiectului:

• Formarea publicului prin organizarea în spaţii publice a unor expoziţii, prezentări, ateliere, dezbateri între specialişti români şi spanioli pe teme de interes
• Menținerea caracterului multicultural al Timișoarei;
• Promovarea valorilor culturale locale în interiorul diasporei spaniole;
• Dezvoltarea cooperări culturale între cele două țări vizate;
• Promovarea municipiului Timişoara şi a realităţii locale in faţa liderilor de opinie spanioli.
• Atragerea unor parteneri strategici precum instituţii culturale şi de învăţământ, autorităţi locale şi regionale, companii şi lideri de opinie;
• Atragerea partenerilor media şi a unui număr mare de comunicatori care să mediatizeze proiectul.

 

Următoarea ediție: 2 - 5 decembrie 2014 !!!

 

Detalii în curând!

 

Articole
In perioada 8-13 aprilie 2013, Timisoara va fi pentru a doua oara gazda culturii spaniole. Zilele Culturii Spaniole, editia a II-a, vor aduce in orasul nostru personalitati din Spania, de la jurnalisti, la scriiitori, muzicieni, dansatori si altii. Si in acest an vor fi workshop-uri, spectacole, vizionari de filme, conferinte la care pot participa gratuit toti timisorenii interesati.
Cărticica de rețete spaniole de Sonia Cejuela conține secrete gastronomice! Paella, Gazpacho și Tortilla de patatas sunt doar câteva dintre ele. Poftă bună! :)
Recomandat de Cinesseur. Rulează miercuri, 10 aprilie, de la ora 19:00, în Aula Magna a Universităţii de Vest Timişoara. Intrarea este liberă.
Recomandat de Cinesseur Rulează luni, 8 aprilie, de la ora 19:00, în Aula Magna a Universităţii de Vest Timişoara. Intrarea este liberă.
Recomandat de Cinesseur. Rulează luni, 9 aprilie, de la ora 19:00, în Aula Magna a Universităţii de Vest Timişoara. Intrarea este liberă.
Jurnalistul spaniol Raúl Sánchez participă la edția a doua a Zileleor Culturii Spaniole desfășurată în perioada 8 - 13 aprilie 2013 în Timișoara. Jurnalist cu vastă experiență, actualmente corepondent al agenției EFE pentru România (2007-prezent), și redactor șef a ediției spaniole a ziarului on-line HotNews.es, Raúl a sosit în România în 2004.
Scriitoarea Maribel Alvarez, susține în Timișoare un curs despre „Literatura feminină spaniolă” și participă la o dezbatere cu titlul „Evoluția literaturii, de la dictatură la democrație, în România și Spania. Paralelism și diferențe” Maribel Alvarez debutează în radiol la 14 ani, ca actriță în poveștile pentru copii. La 20 de ani, pleacă în Barcelona, acolo va lucra în radio, dubluri de cinema, spoturi si documentare. Obține un rol în televiziune ca actriță, iar mai târziu începe să lucrează ca și crainic la
Ne face deosebită plăcere să o avem în cadrul săptămanii culturale spaniole pe scriitoarea Aracli Esteves, acesta susține în Timișoare un curs despre „Micro-povești” și participă la o dezbatere cu titlul „Evoluția literaturii, de la dictatură la democrație, în România și Spania. Paralelism și diferențe” Ca şi scriitoare de povestiri scurte, textele ei au apărut în diverse antologii.
Ne face deosebită plăcere sa o avem în cadrul săptămanii culturale spaniole pe profesoara și dansatoarea de flamenco Lucero Cardenas. Aceasta susține în Timișoare un curs practic de flamenco pe parcurul a trei zile. De asemenea, Lucero Cardenas va oferi un spectacol inedit de flamenco în aer liber alături de muzicienii spanioli Julian Lorenzo, Alberto Perez, Juan Osaba și Juan Caballero .
Sărbătoare spaniolă se va încheia sâmbătă, 13 aprilie, la Sala Capitol - Filarmonica Banatului începând cu ora 19:30. Trupa spaniolă „Sinergias” va întreține un spectacol de dans și muzică flamenco alături de elevi ai Liceului Jean Luis Calderon și Scoala de dans Just Dance Timișoara. Intrarea este liberă.
Ediţia din 2012 a Zilelor Culturii Spaniole a fost un schimb cultural de succes între România şi Spania, la care au participat personalităţi din cele două ţări. Arhitectul Ángel Luis Tendero, supranumit fenomenul arhitecturii spaniole, a fost atracţia publicului ...
Cursul este scris de Maribel Alvarez și se adresează cunoscătorilor de limbă spaniolă pasionați de literatură. „La idea de que la escritura, la literatura de las mujeres tiene su origen en los diarios íntimos, empieza a ser considerada por mí al mantener contactos con muy distintos grupos de mujeres...
Așa s-a născut Sinergias... Ideea îi aparține lui Julian Lorenzo, sau mai bine zis Juli cum preferă să i se spună. Vizitând Muzeul Reina Sofia din Madrid, Juli a fost atras de lucrarea pictorului francez Yves Klein, „Antropometria” o lucrare creată printr-o tehnică interesantă, în care pensula este una vie, un model feminin pictat în albastru, care prin mișcările sale impregnează diferite forme pe pânza tabloului.
Raport eveniment Festivalul Zilele Culturii Spaniole la Timişoara, ediţia a 3-a 2 - 5 decembrie 2014

 

espanol.hotnews.ro:  VIDEO TVR Timisoara promocionará la Semana de la Cultura Española

espanol.hotnews.ro: Una cultura, una ciudad, dos países, una semana

Ora de Timis: Zilele Culturii Spaniole ajung anul acesta la ediţia a II-a

Port.ro: Zilele Culturii Spaniole la Timişoara

Evive: Zilele Culturii Spaniole 2013

Hotnews.ro: Expozitie: Goya - Cronicarul tuturor razboaielor. Dezastrele si fotografia de razboi

Adevarul.ro : Organizatorii "Zilelor culturii spaniole la Timişoara" vor promova oraşul de pe Bega la Barcelona

Ora de Timis: Un om de afaceri spaniol îşi convinge concetăţenii să investească în România. Vezi de ce preferă José Miguel Viñals Timişoara

Adevarul.ro: Ştiaţi că în Banat a existat localitatea Noua Barcelona? A fost stabilit programul "Zilelor culturii spaniole" la Timişoara

Ora de Timis: Zilele Culturii Spaniole la Timişoara au ecou la Barcelona

Timisoara Express: Flamenco, arta culinara si filme la Zilele Culturii Spaniole

Press Alert: Jurnalistul de la El Pais care l-a interpelat pe Ponta pe tema plagiatului vine la Timişoara

Tion: Lectii de flamenco si gazpacho, la Zilele Culturii Spaniole in Timisoara

West City Radio: Zilele Culturii Spaniole vor fi sarbatorite la Timisoara
News Timisoara: Zilele Culturii Spaniole, la Timişoara
Pagini de cultura: Zilele Culturii Spaniole, la a doua ediţie
de Banat.ro: Zilele Culturii Spaniole: REC
Actualitatea Timisoara: Zilele Culturii Spaniole la Timisoara

Timisoara Azi: Zilele Culturii Spaniole, la Timisoara

Marele ecran: Zilele culturii spaniole 2013

 

www.viarumania.com