Via Rumania Cultura

Ultimele știri

Articole
¿Vives o visitas Timișoara y hablas español? Entonces tienes que leer esto!
În orașul de pe Bega începe Ediția nr. 28 a Festivalului Inimilor!
Limba spaniolă este o limbă romanică din subgrupul iberic, una dintre cele șase limbi oficiale ale ONU, și se situează pe locul doi în topul celor mai vorbite limbi a vorbitorilor ce o au ca limbă maternă- aproximativ 500 milioane de persoane.
¿Cuántas personas hablan rumano? ¿Por qué el rumano deriva del latín? ¿Hay dialectos que derivan del rumano?
Vineri, de la orele 16:00 am fost prezenți în Piața Țarcului (lângă Tribunalul Timișoara) la o nouă ediție Street Delivery.
În perioada 9- 19 iunie vã invitãm la o cãlãtorie nocturnã prin Spania, în care veţi avea ocazia sã descoperiţi monumente, peisaje, sãrbãtori şi locuri emblematice din cele 17 comunitãţi autonome care alcãtuiesc aceastã ţarã.
Nu pierdeți în perioada 26-28 mai 9 filme de excepție ce vor rula în cadrul Festivalului de Film European!
În fiecare an, pe 9 mai, sărbătorim Ziua Europei.. dar 2017 înseamnă 10 ani de Uniune Europeană pentru România! Noi am sărbătorit în stil spaniol, Europa și România sâmbătă, 6 mai, la Muzeul Satului Bănățean!
Ziua de 23 aprilie are o semnificație specială, este Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor și fost celebrată în întreaga lume, pentru prima dată, în 1996, la iniţiativa Spaniei. Tot acolo, anual, are loc Festivalul Trandafirilor, dedicat Sfântului Gheorghe (Sant Jordi). Anul acesta sărbătorim din nou Sant Jordi în orașul de pe Bega, duminică, 23 aprilie, la Casa Artelor!
Luni, Via Rumania Cultura a dat startul Cafékultour la Ambasada! Localul a devenit neîncăpător, iar invitații au putut trăi în stil pur spaniol pentru o seară! Olé!
Luni, 3 aprilie 2017 începe la Timișoara o nouă Ediție Cafékultour! Ediția cu numărul 13, sau Ediția cu Noroc, cum o numesc organizatorii promite muzică, improvizație, dans, teatru și film în cele mai frumoase locuri ale orașului.
Workshop- Duminică- 2 aprilie 2017- Casa Artelor Timișoara
Sâmbătă, 18.02.2017, la orele 18:00, Comunitatea Evreilor din Timișoara vă invită la un concert inedit de muzică sefardă susținut de artistul sârb Nikola Salacanin. Nu ratați un eveniment deosebit, încărcat de ritmuri din trecut!
Asociația Via Rumania Cultura, în colaborare cu Centrul de Diagnoză Socială din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie, Universitatea de Vest din Timișoara și compania 123ContactForm dau startul unei cercetări sociologice privind percepția spaniolilor în România.
Nu ratați o expoziție inedită, ce aduce în prim-plan povești adevărate, dovezi de curaj, și sacrificiu personal. "Mai presus de datorie " exemplifică diplomația de ieri, dar și invocă o stare de reflexie asupra rolul diplomației de azi, și de mâine.
Un spectacol inedit de flamenco susținut la Universitatea de Vest din Timișoara!
O trupă de flamenco sosită din Spania va iniția pe toți cei tentați în a învăța mișcările pasionale ale acestui renumit dans spaniol!
Asociația Via Rumania Cultura, în colaborare cu Centrul de Diagnoză Socială din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie, Universitatea de Vest din Timișoara și compania 123ContactForm dau startul unei cercetări sociologice privind percepția spaniolilor în România.
Ne bucurăm să anunțăm concertul marelui maestru al muzicii vechi, Jordi Savall (viola da gamba & dirijor) şi a Ansamblului HESPÈRION XXI, ce va avea loc în data de 17 octombrie, de la ora 19.00, la Filarmonica Banatul Timișoara!
Iată ce ţi se poate întâmpla daca vii să lucrăm împreună: 1. Te implici în organizare, îți faci prieteni și te bucuri de avantajele de a face parte dintr-o echipă cu un scop comun. 2. Faci parte dintr-o asociație deschisă unde ai posiblitatea nu numai să îți exprimi ideile, ci să le vezi transformate în activităţi. 3. Prin ceea ce faci, duci în străinatate o imagine frumoasă a României și participi la un schimb important între România și Spania.
Ne vedem maine de la 11 dimineața în Parcul Rozelor!!! V-am pregătim un stand special amenajat unde veți găsi multe surprize pentru cei mici dar și pentru cei mari, iar de la ora 18 ne delectăm cu un recital flamenco susținut de renumita dansatoare Rosa Olympia Estrella!
Celebra Rosa Olympia Estrella vă invită la un workshop de flamenco pentru a învăța să mânuiți celebrele castanete și să deslușiți secrete ale iubitului stil de dans spaniol, în data de 9 mai, la Timișoara!!!
Raport eveniment Festivalul Zilele Culturii Spaniole la Timişoara, ediţia a 3-a 2 - 5 decembrie 2014
Zilele Culturii Spaniole 2014 Timisoara 2 - 5 decembrie
Perioada de înscriere: 25 septembrie - 20 noiembrie 2014 În funcție de reușita traducerii literare și a gradului de stilizare al poeziilor, premiem cea mai bună participare cu o excursie de 3 zile intr-un oras spaniol, la alegere!
Imagini din cadrul festivalului catalan Aplec Internacional - Timișoara 2014. Mulțumim fotografilor noștri: Cristina Alexandrescu, Svetomir Petrovici și Andrei Balint!
Aplec Internacional este şi pe Facebook! Articole şi fotografii din cadrul festivalului găsiţi şi pe pagina oficială a ediţiei din 2014 de la Timişoara, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/APLEC.Timisoara2014
Videoclip din cadrul festivalului de folclor catalan Aplec Internacional, cea de-a 27-a ediției. Timișoara
Peste 500 de artişti catalani participă, împreună cu grupuri din România la un eveniment de mare frumuseţe, foarte interesant şi spectaculos, care include defilări (parade) cu giganţi, spectacole cu foc (focuri de artificii), turnuri umane (castele) şi multe alte activităţi tradiţionale catalane
Festivalul ce se va desfășura între 8 si 10 august, este cel mai mare şi mai impresionant festival catalan sărbătorit anual în afara regiunii Catalonia. Peste 500 de artişti catalani participă, împreună cu grupuri din România la un eveniment foarte interesant şi spectaculos.
Octavia Sandu, câștigătoarea de anul acesta a concursului de traducere a poeziei spaniole „Via Rumania” tocmai s-a întors din Spania unde s-a bucurat de premiul aferent locului I, și anume, o excursie în Barcelona. Vă invităm să citiți mai jos gândurile sale: Uneori visez mult, încâlcit, vise cu o acţiune complicată, cu detalii surprinzătoare şi imagini pe care nu-mi amintesc să le fi văzut vreodată. Visul curge cu un firesc ameţitor şi după reguli absurde care au tot sensul din lume de parcă însăşi arhitectul piramidelor egiptene l-ar fi proiectat.
APLEC Internacional la Timişoara, 8-10 August. Peste 500 de artişti catalani vor participa alături de grupuri din România la un eveniment extrem de interesant şi de spectaculos incluzând tradiţionalele parade cu giganţi, jocuri cu foc, turnuri umane şi multe alte repere ale tradiţiei catalane.
Ne-am întors din concedii cu forțe proaspete, ne pregătim să intrăm în atmosfera de poveste și abia așteptăm să înceapă Festivalul Baroc Timișoara. Nu ratăm această ocazie pentru a vă invita să aflați detalii interesante despre barocul spaniol, marți în 15 octombrie ne vedem la „El Barroco en España, Velasquez y Lope de Vega” în cadrul Festivalului Baroc Timisoara ce se va desfășura în perioada 14-20 octombrie.
Hoy inauguramos oficialmente una colaboración entre Via Rumania e Hispatriados (www.hispatriados.com). Hispatriados es, según se lee en la página web “el primer portal interactivo en español de contenidos multimedia que ofrece informaciones útiles a la comunidad hispanohablante de Rumania y le permite compartir sus experiencias para facilitar la integración cultural”.
Cel mai mare festival catalan la Timişoara Comunicat de presă 14.02.2014
Miercuri, 17 aprilie, Timişoara. Asociaţia Via Rumania Cultura a promovat cultura şi obiceiurile spaniole pe parcursul Zilelor Culturii. Publicul timișorean a participat la un spectacol incendiar pus în scenă de trupa spaniolă Sinergias la Filarmonica Banatul și a asistat la crearea unui tablou prin intermediul dansului și muzicii, la cina festivă organizată cu acest prilej la Calpe Gallery.
Desde hace unos días las ciudades parecen unos enjambres… Si, ha empezado la escuela, y las calles se llenaron de alumnos con enormes mochilas. Suelo pensar que la fecha de 15 de septiembre aun despierta en cada uno de nosotros recuerdos y nostalgias sobre el primer día de clases.
Via Rumania Cultura propune un nou eveniment la care oricine e binevenit! De această dată vrem sa facem din Timiș un loc mai curat, mai frumos și implicit mai sănătos prin participarea la curățenia generală organizată de Let’s do it Romania! • Vrei să schimbi imaginea județului tău? • Vrei să cunoști voluntari energici, prietenoși și motivați?
Ieri m-am întalnit cu Octavia să căutam împreuna rețeta perfectă spre Barcelona. Nimic mai simplu, am pus o lingurită de zambete...
Mesaje către românii din Spania cu ocazia Zilei Europei
Vă invităm să pătrundem împreună în splendida Spanie, apoi să impărțim idei exersând conversația în limba engleză sau limba germană, la întâlnirea lunară inițiată de Clubul de conversație De Clar! Maestru de ceremonii: Dl. José Miguel Viñals, președintele Asociației “Via Rumania Cultura”
Așa s-a născut Sinergias... Ideea îi aparține lui Julian Lorenzo, sau mai bine zis Juli cum preferă să i se spună. Vizitând Muzeul Reina Sofia din Madrid, Juli a fost atras de lucrarea pictorului francez Yves Klein, „Antropometria” o lucrare creată printr-o tehnică interesantă, în care pensula este una vie, un model feminin pictat în albastru, care prin mișcările sale impregnează diferite forme pe pânza tabloului.
¡Feliz Sant Jordi! Trandafiri și cărți. 23 aprilie. Barcelona. Astăzi este ziua dedicata celebrarii patronului spiritual al Cataloniei, Sant Jordi. Un trandafir rosu a răsărit din sangele dragonului ucis de Jordi, soldatul roman care a salvat o tânără din ghearele dragonului în povestea „La leyenda dorada” scrisa de Santiago de la Voraigne in sec XII.
Cărticica de rețete spaniole de Sonia Cejuela conține secrete gastronomice! Paella, Gazpacho și Tortilla de patatas sunt doar câteva dintre ele. Poftă bună! :)
Sonia Cejuela a învăța participanții la curs cum pot găti rețete spaniole șimple si foarte gustoase. Printre rețete s-a aflat paella, gazacho și tortilla de patatas!
„El diario en la literatura femenina” este un material de curs pregatit de Maribel Alvarez pentru Zilele Culturii Spaniole și este destinat vorbititorilor de limba spaniolă ce doresc să dobândească noi informații legate de literatura spaniolă.
Contribuția ta este importantă pentru noi! 2% din impozitul pe venit nu implică nici un cost suplimentar, fiind doar o redirecţionare a unei părţi din impozitul datorat statului. Aşadar, dacă ești salariat, descărcă formularul 230.
Cursul este scris de Maribel Alvarez și se adresează cunoscătorilor de limbă spaniolă pasionați de literatură. „La idea de que la escritura, la literatura de las mujeres tiene su origen en los diarios íntimos, empieza a ser considerada por mí al mantener contactos con muy distintos grupos de mujeres...

 

espanol.hotnews.ro:  VIDEO TVR Timisoara promocionará la Semana de la Cultura Española

espanol.hotnews.ro: Una cultura, una ciudad, dos países, una semana

Ora de Timis: Zilele Culturii Spaniole ajung anul acesta la ediţia a II-a

Port.ro: Zilele Culturii Spaniole la Timişoara

Evive: Zilele Culturii Spaniole 2013

Hotnews.ro: Expozitie: Goya - Cronicarul tuturor razboaielor. Dezastrele si fotografia de razboi

Adevarul.ro : Organizatorii "Zilelor culturii spaniole la Timişoara" vor promova oraşul de pe Bega la Barcelona

Ora de Timis: Un om de afaceri spaniol îşi convinge concetăţenii să investească în România. Vezi de ce preferă José Miguel Viñals Timişoara

Adevarul.ro: Ştiaţi că în Banat a existat localitatea Noua Barcelona? A fost stabilit programul "Zilelor culturii spaniole" la Timişoara

Ora de Timis: Zilele Culturii Spaniole la Timişoara au ecou la Barcelona

Timisoara Express: Flamenco, arta culinara si filme la Zilele Culturii Spaniole

Press Alert: Jurnalistul de la El Pais care l-a interpelat pe Ponta pe tema plagiatului vine la Timişoara

Tion: Lectii de flamenco si gazpacho, la Zilele Culturii Spaniole in Timisoara

West City Radio: Zilele Culturii Spaniole vor fi sarbatorite la Timisoara
News Timisoara: Zilele Culturii Spaniole, la Timişoara
Pagini de cultura: Zilele Culturii Spaniole, la a doua ediţie
de Banat.ro: Zilele Culturii Spaniole: REC
Actualitatea Timisoara: Zilele Culturii Spaniole la Timisoara

Timisoara Azi: Zilele Culturii Spaniole, la Timisoara

Marele ecran: Zilele culturii spaniole 2013

 

www.viarumania.com